Brasil

ontwerp: Ric Hop

ontwerp: Ric Hop

VOLVER IN BRAZILIË

Na zeven jaar zingen van liederen uit Spaanstalig Zuid-Amerika, is VOLVER uiteindelijk ook in Brazilië beland. Een werelddeel op zich, ook muzikaal. Waarom zo lang geaarzeld? Daar is allereerst de taal: het weliswaar sterk aan het Spaans  verwante Portugees klinkt tegelijk zo volstrekt anders – elastisch en rekbaar als kauwgum, weinig gearticuleerd en nasaal. En vervolgens: hoe maak je je de zo stuwende ‘Afrikaanse’ ritmes van veel van de Braziliaanse liederen eigen?
Gewoon in het diepe springen.
In Nederland is vooral de bossanova bekend. De zwoele, sensuele en door jazz beïnvloede ontspannen muziek van Tom Jobim c.s. Als de zomeravondwind door de haren van het meisje op het strand van Ipanema. Maar VOLVER dook voor veel meer in het diepe. Voelde de wind die overwaaide uit Afrika. Een andere opwinding, van geesten en goden, een diepere roes.
VOLVER – o.l.v. projectleider Gerard Schoren – gaf drie concerten van het Brasil-project. Op 30 maart in Apeldoorn, op 6 april in Arnhem en tenslotte op 7 april in Nijmegen. Het koor werd begeleid door Rob Weterings op dwarsfluit en piccolo en het ensemble VATAPÁ, bestaand uit Sander Eggen (cauaquinho/gitaar), Ronald Veerman (bandolim/gitaar), Frans van Keep (gitaar) en percussionist Meiko Meissner.

concerten

zaterdag 30 maart 2019 – Apeldoorn
Sprengeloo | Sprengenweg 81 (ingang Prinses Beatrixlaan)
aanvang 20:00 uur (zaal open 19:30)

zaterdag 6 april 2019 – Arnhem
Showroom | Langstraat 20
aanvang 20:00 uur (zaal open 19:30)

zondag 7 april 2019 – Nijmegen
Brebl | Honig | Waalbandijk 14 e/f
aanvang 16:00 uur (zaal open 15:30)